Seminari de Física i Química Activitats especilas d'astronomia

El lloc Stellarium a l'IES Pare Arques

Stellarium és un programari gratuït de codi obert. És capaç de mostrar de forma molt realista com es veu el cel a simple vista, amb binoculars o telescopi. Permet coneixer on es troba qualsevol constel·lació o planeta, vore per on ix o es posa el Sol, simular eclipsis i altres efemèrides, viatjar a la Lluna o altre planeta i observar el cel des d'allí...

En aquesta pàgina pots trobar els seguents recursos per emprar Stellarium: (1) L'horitzó de l'institut per vore les estreles com si estagueres observant des de la teulada, (2) una guia ràpida per começar a emprar el programari i (3) una guia per crear el teu propi horitzó.

L'horitzó de l'instutu

Stellarium permet personalitzar l'horitzó, es a dir, col·locar l'horitzó del lloc des del que fas les observacions. El Seminari de Física i Química de l'IES Pare Arques de Cocentaina ha preparat una distribució de l'horitzó que es veu des de la teulada de la teulada de l'edifici principal de l'institut.

Què has de fer per tindre Stellarium amb l'horirtzó de l'institut?

1 Instal·la Stellarium en el teu ordinador. L'adressa oficial on pots aconseguir-lo és http://www.stellarium.org/es/ ( Has de tindre precaució. Hi han persones malintencionades que estan aprofitant-se de la popularitat d'Stellarium. Descarrega'l sols des de la pàgina oficial)

2 Baixa't la distribució que hem preparat de l'horitzó de l'institut. Tenim dues edicions. La primera la varen fer amb fotografies de 2004 cocentaina.zip. i la segona amb fotografies de 2009 cocentaina 2009.zip. Pots instal·lar les dues. També estàn disponibles en la wiki d'Stellarium http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Landscapes.

3 Descomprimeix l'arxiu zip on vulgues. Comprova que el resultat és un carpeta que es diu cocentaina dins de la qual es troben els següents arxius
cocentaina01.png
cocentaina02.png
cocentaina03.png
cocentaina04.png
cocentaina05.png
cocentaina06.png
cocentaina07.png
cocentaina08.png
cocentaina09.png
cocentaina10.png
cocentainasb.png
landscapes.ini
readme.txt 

4 Busca on està instal·lat el programa Stellarium.
En Windows sol trobar-se en C:/Archivos de programa/Stellarium.
En Linux sol trobar-se en $HOME/.stellarium

5 Localitza dins de la carpeta Stellarium una carpeta que es diu landscapes i
copia dins d'ella la carpeta cocentaina que has obtingut al descomprimir el zip.

Què has de fer per seleccionar l'horitzó de l'institut en el programa Stellarium?

1 Obri el programa Stellarium. Despleguem la barra lateral i prenem el botˇ reprodu´t a l'esquera per obrir la finestra Visualitzaciˇ.

2 Selecciona la solapa Paisatges. Entre les opcions a triar apareixerà cocentaina. Fes clic sobre ella. Activa l'opció Fer servir el planeta i la posició asociada . Estreny el botó Desa per omissió.

3 Tanca la finestra Configuració i disfruta de Stellarium.

Guia ràpida del programari

Es tracta d'una introducció ràpida al programmari que pots descarregar en pdf o en format open office .

Guia per crear un horitzó

La creació d'un horitzó per emprar a Stellarium requereix un esfort considerable, però és una inversió que mereix la pena realitzar. En redactar una guia per fer-ho utilitzant programari lliure del qual pots disposar tant el Linux com el Windows. La pots descarregar en pdf

Si tens algun problema posa en contacte amb nosaltres sothis2005@gmail.com